Alanin Veppiloki

Kirjoita osoiteriville ainoastaan: clik.to/veppiloki

 



Pikalinkit

Sirkesalon muistokirja
Tatskat ja lävärit
Google hacking
Nettikalenterit
Bushin rukoustiimi
Uhreilta varastetaan
Tsunami linkit
Katastrofin aikataulu
Tsunami videot
Vakoile naapureitasi
Suomalaiset foorumit
"Olga" vaanii verkossa
Phishingiä vastaan
Phishing huijaukset

  • Muista s-postilla!

  •  

     

    >




    Eka viesti 05.03.2004

    Homeland Security Advisory

    This page is powered by Blogger. Isn't yours?


    sunnuntaina, joulukuuta 12, 2004


    Irakin sotapäiväkirjat netissä

    Sanoja: Kevin Sites, Salam Pax, iraq warblogs, blogs of iraq war, warblogging, iraq diaries, diary iraq, diary iraq war, diary iraq soldier,

    Henkilökohtaiset sotapäiväkirjat netissä ovat tuoneet sodan kauhut lähemmäksi tavallisia lukijoita kuin mitkään uutisraportit ja dokumentit. Meksikon zapatistisissit aloittivat genren noin viisi vuotta sitten.

    Käynnissä olevan Irakin konfliktin aikana on kaksi yksityistä nettipäiväkirjaa noussut yli muiden. Ehkä eniten huomiota on saanut salanimellä Salam Pax kirjoittava tuntemattomaksi jäänyt Bagdadilainen arkkitehti. Toinen paljon huomiota herättänyt blogi on Kevin Sitesin henkilkökohtainen nettipäiväkirja.


    Kevin Sites on se sotakuvaaja, jonka ottama filmipätkä Fallujanilaisessa moskeijassa herätti valtavan kansainvälisen kohun. Kevin Sites kuvasi tapahtuman, missä nuori amerikkalainen sotilas ampui moskeijassa haavoittuneen miehen. Uutispätkän levittyä maailmalle Kevin sai sekä kiitosta että synkeitä manauksia:


    -Olen järkyttynyt siitä että minut on nähty sodan vastaisena aktiivina.
    -En ole mikään tyhmä turisti vaan ymmärrän hyvin, että sodassa tapahtuu rumia asioita, Kevin kirjoittaa nettisivullaan.

    Amerikkalainen uutistoimisto NBC levitti Kevinin kuvaaman pätkän maailmalle vasta 48 tuntia tapahtuman jälkeen. Sites kuului "mediapooliin" jonka kaikilla osapuolilla on oikeus käyttää kaikkea kuvattua materiaalia

    -Harkitsin jättäväni koko nauhan näyttämättä poolille. Aineiston pimittäminen ei olisi ollut oikein. Paikalla oli lisäksi muitakin ihmisiä, ja kun totuus olisi joskus tullut esiin, minua olisi pidetty totuudentuhoajana, sanoi Kevin. Adrian Soto on kirjoittanut Kevinistä mielenkiintoisen artikkelin Journalisti lehteen 3.12. 2004.

    Tuplarauhaa Teille

    Salam (Rauha) Pax (Rauha) on bagdadilainen nimimerkki, siviiliammatiltaan 29 vuotias arkkitehti. Tämä hänestä tiedetään. Salam on nopeasti kohonnut yhdeksi luetuimmaksi Irakin sodan kommentaattoreista. Nykyisin hän kirjoittaa myös kolumneja brittiläiseen The Guardian?lehteen. Hänen kirjoituksista on koottu kirja The Baghdad Blog. Salamilla on myös pienenpieni linkki Suomeen. Ylioppilaslehteen kirjoittava Anu Partanen on tutustunut Salamiin netissä:

    -Salamin itse kertomat tarinat ovat tosin jo tarpeeksi murtamaan sydämen. Isä joutuu ampumaan poikansa, koska kyläläiset pitävät tätä amerikkalaisten ilmiantajana. Pikkutytön veljet hakkaavat siskoaan, koska tämä on raiskattu. Amerikkalaiset sotilaat hakkaavat Salamin ystävän, koska tämä yrittää kuvata katutaistelua lehdelleen,
    .
    -Salam on kuin kuka tahansa järkevä nuori, joka joutuu elämään keskellä sotaa ja absurdia ääliömäisyyttä. Ja tarkoitan tietysti: kuin kuka tahansa länsimainen nuori. Minäkin, muka kosmopoliitti EU-ajan valio, olen hämmästynyt huomatessani, että irakilainen nuori mies on kanssani samalla aaltopituudella, kirjoittaa Partanen vielä varmuuden vuoksi.

    Keskustelua on aiheuttanut tietysti kysymys siitä, onko kirjoittaja aito. Joka tapauksessa kuvauksia uhatun Bagdadin arjesta voidaan pitää ainakin erittäin vakuuttavan kuuloisina.

    Viimeisin Salamista bongaamani kirjoitus on alkusyksystä tänä vuonna.

    Yliooppilaslehti
    http://www.ylioppilaslehti.helsinki.fi/ylioppilaslehti/2003/030919/kolumni.html

    Salam Pax
    http://dear_raed.blogspot.com/

    Kevin Sites
    http://www.kevinsites.net/

    Blogien maailmat

    Irakin sotablogeista, ja sotapäiväkirjoista on tullut melkein muoti-ilmiö. Kaikki merkittävimmät uutistoimistot ovat arvioineet sotablogien merkitystä. Yhteinen havainto on tietysti tavallisen ihmisen kokemukset. Sota on saanut nettipäiväkirjoissa koskettavat kasvot, vaikka sitten nimimerkin takaa. Blogien arvioiminen on vaikeata. Osa netin sotapäiväkirjoista lienee tiedustelupalveluiden tehtailemia, osa on aivan selvästi aitoja.

    Oman mielenkiintonsa genreen tuovat tavallisten ihmisten perustamat "poikamme rintamalla-" tyyppiset nettipäiväkirjat, joissa sotapoikien perheenjäsenet, äidit ja tyttöystävät tuulettavat tuntojaan. Jotkut näistä ovat aivan liian tihruisia ollakseen aitoja.

    Muuttuuko sota?
    Mahdollisuus kirjoittaa nettiin ja lähettää kuvia on tietysti synnyttänyt myös kysymyksen sotablogien turvallisuusriskistä. Netissä on luettavissa myös varovaisia kirjoituksia sivujen filtteröinnistä, mikä lienee ainakin teoriassa mahdollista mutta ei suotavaa. Nettipäiväkirjat, sotablogiat, ja sotapäiväkirjat ovat tuoneet sodan lähemmäksi kotirintamaa kuin milloinkaan aikaisemmin. Se merkitsee sotaa käyvälle valtiolle aivan uudenlaisia haasteita.


    Miten pitää sotainnostusta yllä kun oma- tai naapurin poika kuolee luotien repimänä suorassa streamissa. Suomalaisillekin sota-ajalta tuttu ?kirje sieltä jostakin? on muuttunut internetin myötä reaaliaikaiseksi todellisuudeksi. Vielä en ole tavallisen sotilaan suoraa rintamalta lähettämää streamia netistä löytänyt, mutta epäilemättä sellainenkin ihme nähdään ellei se ole jo olemassa.

    Aina ei voi olla varma siitä, onko kirjoittaja aito vai onko kysymys propagandasta. Anyway, myös Bagdadilainen nuori tyttö on päässyt nettiin. MIelenkiintoistaz yhtä kaikki:

    Tired in Baghdad... girl blog from Iraq, talking about war, politics, and occupation.

    The situation in Falloojeh is worse than anyone can possibly describe. It has turned into one of those cities you see in your darkest nightmares- broken streets strewn with corpses, crumbling houses and fallen mosques... The worst part is that for the last couple of weeks we've been hearing about the use of chemical weapons inside Falloojeh by the Americans. Today we heard that the delegation from the Iraqi Ministry of Health isn't being allowed into the city, for some reason.
    http://riverbendblog.blogspot.com/

    Varsin vaikuttavia ovat myös Yhdysvaltalaiset paikallisuutiset, missä kerrotaan haavoittuneista tai sinkkiarkuissa kotiin palanneista. Bloggerin suojissa toimiva blogi ?Today in Iraq? on kerännyt linkkejä aiheesta sivulle:
    http://dailywarnews.blogspot.com/

    Syvältä kouraisee myös ns. tavallisten sostilaiden tallentamat kuvat eripuolilta Irakia. Tällä saitilla onkuvia Fallujahista. ?Kuvia, joita tiedotusvälineet eivät ole ehkä näyttäneet?
    http://fallujapictures.blogspot.com/

    Jos aihe kiinnostaa, tutki Yahoon linkkikokoelmaa. Löydät sen alempaa.

    Salam Paxin viimeaikaisia kirjoiutuksia en ole netistä löytänyt. Tietääkö joku,minne hän on kadonnut?


    Kaleva plus:
    http://www.kaleva.fi/cf/juttu.cfm?j=444897

    Online journalism
    http://www.ojr.org/ojr/glaser/1053444195.php

    Blogs of war
    http://www.blogsofwar.com/

    Stand Down
    http://www.nowarblog.org/

    Cyber Journalists
    http://www.cyberjournalist.net/iraq_warblog/

    Iraq War Webblogs and Diaries (Yahoo)
    http://dir.yahoo.com/Government/Military/War_in_Iraq/Weblogs_and_Diaries/

    Iraq (War on terrorism)
    http://www.ibiblio.org/slanews/internet/iraq.htm

    Irakin sota virallisesti:

    http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/2881491.stm
    http://www.europemedia.net/shownews.asp?ArticleID=15556
    http://sg.biz.yahoo.com/030325/72/39crx.html
    http://www.sltrib.com/2003/Mar/03262003/iraq/41793.asp
    http://www.nytimes.com/2003/03/25/international/worldspecial/25MEDI.html?pagewanted=4
    http://www.newyorker.com/talk/content/?030331ta_talk_zalewski
    http://stuarthughes.blogspot.com/
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/in_depth/world/2003/reporters_log/default.stm

    Lisää resursseja löydät googlettamalla



    |